Handskar – Hur man håller sina händer torra och varma

När man är utomhus fryser man oftast först om händerna. De är utsatta för väder och vind och det är svårt att få tillräckligt med isolering runt dem samtidigt utan att tappa sin fingerfärdighet. Dina händer ska dock aldrig behöva vara kalla och du behöver inte ta till elektriska handskar, kemiska värmepaket eller liknande för att hålla de varma och goda i alla förhållanden. I den här artikeln kommer jag beskriva hur det går till och ge en översikt och lite för och nackdelar på ett antal olika handskar och vantar under tiden.

Precis som man tänker lager på lager när det gäller hur man klär sig för att vara ute så bör man tänka på sina handskar som ett system i flera lager, anpassade för de aktiviteter man har tänkt sig och de förhållanden man ska vistas i. Tänk bara på att lagren måste vara tillräckligt lösa för att inte själva begränsa blodflödet – då kan du fort bli kallare med extra lager än vad du annars skulle vara. Om du inte har tid att läsa hela artikeln kommer mina rekommendationer här:

  • Över 5°C: Använd en tunn handske till vindskydd, skydd mot nötning och lite värme. Om det är blött kan man antingen använda en vattentät variant av en sådant handske, en vattentät (ofodrad) skalhandske över den eller ett blött och ett torrt par att alternera mellan.
  • -5°C till +5°C: Använd en lätt isolerad handske (vattentät om du tänkt använda händerna mycket) som ett huvudlager och en vattentät, isolerad vante som är en till två storlekar större än vad du normalt sett använder vid behov. Du kan också ha en tunn liner (till exempel merinoull) till hands att använda under handsken om du har plats till det.
  • Under -5°C: Använd en tunn handske som ett grundlager och en kallvädersvante (en storlek större än normalt) som en övervante. Se till att innersta lagret inte har några tryckpunkter. Det är inte behov för några vattentäta handskar eftersom de fångar en del fukt och därmed upplevs kallare än icke-vattentäta handskar.
Isolerade och vattentäta vantar tillsammans med lätt isolerade handskar
En lätt isolerad handske som kan bäras under ett par kraftig isolerade och vattentäta vantar.

En tunn handske är något i stil med en skyttehandske, monteringshandske, längdskidhandske eller vindtät liner. Den skall vara tight men utan att ge någon form av tryckmärken för maximal fingerfärdighet utan att tappa värme.

En lätt isolerad handske är en kallväders och/eller vattentät variant av en tunn handske. Den bör vara lite större än motsvarande tunn handske, eventuellt till och med anpassad till att kunna ha en tunn liner (foderhandske) under.

En vattentät, isolerad vante och en kallvädersvante är precis vad det låter som. En vante är mycket varmare än handskar eftersom det finns mer luft mellan fingrarna. Den bör vara en till två storlekar större än din normala storlek för att kunna få plats med en något mer rejäl handske som grundlager och för att vara varmare.

Fodervantar av merinoull är varmare och mer komfortabla än mer slittåliga material, men jag tycker att tunna handskar ger mig mycket mer kontroll, precision och slitstyrka. Om det är kallt (under noll-gradigt) och jag av någon anledning inte kan använda en övervante försöker jag klämma in en merinoliner under en lätt isolerad handske. Det är inte lika smidigt som att bara använda en tunn actionhandske, men mycket varmare.

Handflatan på Hestra stretchliner och Direct Action Gear Hard Glove
Två olika typer handskar som kan användas som innerhandskar, en tunn stretchig liner och en mer actionorienterad handske.

Det finns en direkt relation mellan volym och värme. En åtsittande handske ger mer kontroll och fingerfärdighet men kommer vara inte vara lika varm som samma handske i en större storlek. Jag tycker om att använda en tunn, lättviktshandske som innerhandske även när det är kallare, men man måste då se till att undvika tryckpunkter som begränsar blodflödet. Får man tryckmärken bara av att bära en handske vet man att den är för åtsittande och att den modellen eller storleken inte är kompatibel med dina händer. 

Temperatur är absolut, men kyleffekt är relativ och beroende av både luftfuktighet och vind. Ibland känns 3°C helt ok och man behöver bara ett par tunna handskar. Andra gånger vill man ta fram sina vattentäta expeditionsvantar.

Vantar är varmare än handskar, så jag föredrar antingen vanliga vantar eller trefingersvantar som mitt yttersta lager. Trefingersvantar ser lite tokiga ut men ger möjlighet till många fler aktiviteter med vantarna på, vilket kan vara välkommet när man faktiskt behöver det yttre, isolerande lagret. När åker skidor eller cyklar i kallt väder ger en trefingersvante helt annan kontroll och känsla jämfört med en vanlig vante. Mitt val för utförsåkning är definitivt en välisolerad trefingersvante.

Direct Action Gear Hard Glove med Hestra Fall Line
Hestra Fall Line 3-finger och Direct Action Gear Hard Glove

Min absoluta favorit bland de tunna handskarna är Direct Action Gears Hard Glove, som jag bär i Large. Den sitter tight över hela handen men stramar inte och är flexibel. Standarden, Mechanix monteringshandske, är lite lösa på mig (EUR9/US10) men även om de skulle sitta bättre föredrar jag ändå handsken från Direct Action Gear som jag tycker är mer följsam och ger mig bättre precision till samma skydd och värme.

Av de tunna, isolerade och vattentäta handskarna går jag fram och tillbaka mellan Hestra Ergo Grip Tactile Czone (storlek 9) och Sealskinz Waterproof All Weather Glove Black (storlek L). Ergo Grip känns lite mer rejäl medan Sealskinz-handsken har bättre grepp från sitt syntetiska mocka-material i handflatan. Den känns också mer elastisk och är touchscreen-kompatibel, vilket är ett stort plus i daglig användning. När det kommer till isolering och vattentäthet är de helt jämbördiga. Enligt Sealskinz storleksguide motsvarar deras M storlek 9, men det stämmer inte. Storlek L motsvarar EU-storlek 9.

Handflatan på Sealskinz och Hestra Ergo Grip Tactile Czone
Handflatan på Sealskinz Waterproof All Weather och Hestra Ergo Grip Tactile Czone.

En konstig egenhet med Sealskinz-handsken som jag inte tycker om är att lång- och ringfingret är överdrivet långa som ett resultat av att handsken roterar ut något på utsidan av handen. För skytte i slaskväder när det är mellan 0-5°C är det dock ändå den handske jag tar hellre än Hestran, på grund av det bättre greppet och att den är något smidigare. När det är precis runt eller under fryspunkten tar jag oftast också ett par oisolerade skalvantar jag kan bära utanpå handskarna mellan det aktiva skyttet.

Hestra Ergo Grip Tactile Czone och merinoliners
Jag kan nätt och jämnt klämma in ett par merinoliners under Ergo Grip i min normala storlek.

Om jag skulle köpa ett nytt par tror jag faktiskt jag skulle ta Ergo Grip handskarna en storlek större så att jag kan bära en merinoliner komfortabelt under de. Det skulle göra de till en fantastisk all-round handske till alla kalla och blöta förhållanden. Även som de är i min naturliga storlek trycker jag ibland in en foderhandske när jag kör elsparkcykeln, men vanligtvis är det inte nödvändigt de tillfällen den här handsken behövs. Apropå elsparkyklar så måste det vara bland de mer krävande situationerna man stöter på, man står stilla samtidigt som händerna är exponerade för fartvinden och man behöver kunna använda sina tummar för att gasa och bromsa. Kyleffekten är högst påtaglig och även vid måttliga temperaturer biter sig kylan igenom.

För skidåkning och elsparkcykeln när det är frysgrader använder jag Hestra Fall Line i trefingersvariant i min vanliga storlek (storlek 9). Jag kan få plats med en riktigt tunn handske, som Direct Action Hard Glove, under de här vilket passar perfekt om man ska fotografera när man åker skidor och liknande. Om det är riktigt kallt, under -10°C, vill jag undvika alla risker för tryckpunkter och använder bara mjuka, i det närmaste sömlösa foder. De tre fingrarna ser som nämnt lite märkliga ut men ger en otrolig kontroll jämfört med en traditionell vante. Om jag tror att jag behöver använda mina fingrar aktivt när det är kallare än nollgradigt använder jag en vattentät, isolerad vante en storlek större än normalt (Hestra Alpine Short Mitt i storlek 10) och antingen Sealskinz All Weather-handsken eller DAG Hard Glove under den. Vill man bara köpa en förstärkningsvante skulle jag gå för en vattentät trefingersvante som är en storlek större än sin naturliga storlek, då har man en varm yttervante till alla tillfällen man kan tänka sig. Är man riktigt frusen av sig, eller ska på utflykt där det är exceptionellt kallt, är Hestras Army Leather Expedtion bland det varmaste som går att få tag på. För de allra flesta är den onödigt varm, men behöver man den finns den.

Jag hoppas att jag kunnat visa att det är fullt möjligt att ha varma och sköna händer i alla förhållanden, bara man planerar och anpassar sin utrustning. Jag har testat och gått bort från elektriska värmevantar och liknande, eftersom vanliga gör ett bättre jobb samtidigt som de är lättare och alltid fungerar. Självklart behöver man inte fem olika par vantar och handskar heller, utan med ett par tunna handskar, ett par något isolerade handskar och sedan ett par större, vattentäta och isolerade vantar kommer man väldigt långt.